Villa Comtal de Besalú

Pont Vell Besalú

Com arribar a Besalú:

Amb cotxe des de Barcelona : Sortida Autopista A7 Banyoles Olot (30 km de Girona)

Amb Autobús des de Barcelona: TEISA BUS 902177178

Amb tren des de Barcelona (RENFE Barcelona 902240202)

Autobús des de Girona o Figueres : TEISA BUS 972204868

 

BESALÚ. INFORMACIÓ HISTÒRICA DE LA POBLACIÓ

www.besalu.cat

INTRODUCCIÓ

La nostra població va començar a tenir importància com a capital de Comtat independent després de la mort de Guifré el Pilós, condició que va perdre en morir Bernat III-gendre de Ramón BerenguerIII- per manca de descendència.

L¨origen de la ciutat fou el castell, que ja trobem documentat al segle X , situat al cim d´un turó on hi ha les restes de la canònica de Santa María.

Els edificis que hi anem trobant representen un dels llegats monumentals més notables de l´època medieval catalana.

Al 1966 el poble va ser declarat “Conjunt Històric-artístic Nacional” pel seu gran valor arquitectònic.

Actualment la població viu de la indústria tèxtil, metal-lurgica i guixera , però la conservació de la vila fa que el sector turístic s´enriqueixi notablement.

Comptem amb una extensió de 4,81 Km 2 , amb un total de 2000 habitants i estem situats a 150m. sobre el nivell del mar.

 

PUNTS D´INTERÉS.

MONESTIR DE SANT PERE

 

Del monestir Benedictí , només en resta l´esglèsia caracteritzada per la seva grandiositat. Va ser fundada l´any 977 pel Comte –Bisbe Miró i consagrada l´any 1003 pel Comte més important del nostre Comtat: Bernat I, conegut amb el sobrenom de Tallaferro.

La comunitat benedictina estava formada per dotze monjos, a paritr del 1111 , any en què va acabar el Comtat, l´abat esdevingué la primera autoritat de la població i el monestir gaudí d´una gran influència política durant els segles XII i XIII.

Aquesta esglèsia té la peculiaritat de tenir un deambulatori, pas exclusiu de peregrins en l´`epoca medieval , on s´hi veneraven les reliquies de Sant Prim i Felicià , ja que la peregrinació a la vila en aquella época era molt important , tenin en compte que hi ha també l´antic hospital de Sant Julià, que precisament era el lloc d´hospedatge de peregrins. Sobre les vuit columnes que separen el deambulatori de l´altar major hi trobem els capitells, on ens hi venen expressades imatges de la biblia i de la vida cotidiana. Dins l´esglèsia també hi trobem les tombes dels més notables abats del monestir i una fossa comú dels monjos .Totes les tombes tenen el simbol d´un cap d´esquelet per representar la igualtat de tothom davant la mort. La pedra de construcció d´aquesta esglèsia i altres edificis medievals del poble és el travertí, pedra de gran utilització a Italia i en aquest cas extreta de Banyoles.

La façana de Sant Pere té un finestral molt especial on veiem: dos lleons, simbol de la força, el poder i la protecció que oferia l’esglesia. Sota els lleons, representat per un simi i una serp , trobem el mal i el paganisme. L’home queda protegit del mal en entrar dins l’esglesia.

 

VISITES O. MPAL DE TURISME

En aquesta mateixa plaça , hi ha un edifici molt important:

LA CASA CORNELLÀ

Considerada un dels edificis romànics-civils més ben conservats de tot Catalunya. Data de finals del segle XII, i mostra una estructura amb galeria d´arcs de mig punt al primer pis . A la planta baixa hi ha els estables i les dependències del servei i a dalt , el graner.Va pertànyer a Pere Cornellà i més tard passa a la familia Llaudes, actualment pertany a la familia Solà-Morales.

Es caracteritza per tenir tres costats de galeria

 

 

ESGLÈSIA DE SANT VICENÇ

Fundada també a l´any 977 pel Comte-Bisbe Miró, és la parròquia del poble. Es una esglèsia romànica amb algun element de transició al Gòtic , ens ho demostra la rosassa i el finestral . A l´interior hi trobem la tomba gòtica de Pere de Rovira que va portar les reliquies de Sant Vicenç fins a Besalú l´any 1413.

Dins d´una capella lateral gòtica s´hi guarda la Vera Creu, cedida per Francesc Cambó, l´any 1923 ja que la Vera Creu que va portar Bernat Tallaferro de Roma l´any 1017 va ser robada l´any 1899.

Cal dir que la població comptava amb un total de set esglèsies.

Dins d´aquesta comunitat cristiana , hi havia també una comunitat jueva important.La població comptava amb un total de 1.000 habitants tinguent en compte que 250 d´aquests eren jueus. Hem de dir que la relació entre uns hi altre era bona: comerciaven i convivien junts, fins a la configuració del call jueu situat en els principals carrers de la vila on hi trobem un dels edificis més emblemàtics del poble:

EL MIQVÉ O BANYS JUEUS

Va ser descobert l´any 1964 per la part superior i de manera inesperada . Es el primer edifici d´aquestes característiques trobats a Espanya i un d els més ben conservats a Europa.

Es una sala subterrània d´estil romànic , construit amb pedra tallada. Té una finestra espitllera a l´est, volta de canó i una piscina que s´omplia de forma natural amb aigua d’una font ja desapareguda.

La seva funció era la purificació de l`anima mitjançant l´immersió total del cos. La dona jueva es purificava quan es casava , quan havia de tenir un fill, després del part i un cop el mes després de la menstruació. L´home religiós es solia purificar cada divendres, abans de la posta de sol, és a dir, abans d´entrar en el Sàbat.

Aquest edifici es troba en el lloc on hi havía l´antiga plaça dels jueus i en l´emplaçament que segurament va ocupar la Sinagoga , documentada l’any 1264 .

Des d ‘aquesta placeta s´observa el simbol de la vila:

EL PONT VELL

Fundat el segle XI, i reconstruit al llarg del temps. Es un pont de set arcades i caracteritzat per tenir forma angular degut a l´assentament dels pilars sobres pedres naturals del riu. Te 105 metres de llarg.

En l´època medieval en el pont s ´hi feia el peatge Comtal , fent pagar una moneda per persona i un tant per càrrega , era un impost comtal.

Ve ser dinamitat durant la guerra civil i reconstruit posteriorment per l’arquitecte Danés i Torres. Actualment és el simbol de la Vila i el lloc d’accés més adequat a la Vila vella.

ACTIVITATS TURÍSTIQUES I CULTURALS

FESTA PETITA DEL PATRÓ SANT VICENÇ

Dia 22 de gener ( traslladat al cap de setmana més proper)

Sardanes i missa.

PROCESSO DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS

Divendres de Rams

A les 21 h

Processó de 300 anys de tradició( 1699). La manifestació més popular i alhora espectacular de la congregació. Consisteix en una representació de la passió i mort de Crist, centrada en la imatge de la Verge. L’estructura antiga i estreta dóna un aire especial a l’itinerai i fa reviure molt mes fácilment als visitants una època ja llunyana.

FIRA DE FORJADORS I TALLA DE FUSTA Durant la Setmana Santa

 

BESALÚ MEDIEVAL

Primer cap de setmana de setembre.

Durant dos dies el Centre Antic de Besalú es transforma en una Vila Medieval. Esl carrers s’omplen de personatges que fan disfrutar als visitants amb les seves històries i actuacions : trobadors, músics, malabars, personatges de la cort, artesans etc…

 

PREMI PONT DE PLATA : L’Ajuntament de besalú entrega cada any el Pont de Plata a una entitat o persona que hagi colaborat en el desenvolupament turístic de la Vila.

 

VISITES NOCTURNES

AQUESTA NIT, BESALÚ

 

Tots els dimecres de juliol i agost.

Recorregut nocturn amb personatges de l’epoca medieval : lluites, representacions i explicacions de la vida quotidiana.

 

 

FESTA MAJOR DE SANT PRIM I FELICIÀ

25 de setembre ( traslladat al cap de setmana més proper)

Exposicions de fotografia i de puntes de coixí.

Balls, concert, sardanes, concurs de pesca, tir al plat.

 

REMIGIUS FLUVII- REGATA DEL FLUVIÀ

Baixada amb barques de fabricació casolana el diumenge de la festa major a les 12 migdia

 

FIRA DE LA RATAFIA

Ultim diumenge de novembre o primer de desembre.

Mercat artesanal i Mostra, degustació i venda de ratafies de Catalunya.

Elecció de la millor Ratafia de l’any.

 

 

PETIT APLEC DE PASQUA

Es celebra sempre el diumenge de pasqua

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s